Osuuskunta Tervakanava on Kainuun ammattiopiston  opiskelijoiden ja henkilökunnan oma osuuskunta. 

Osuuskunta mahdollistaa yrittäjyydestä kiinnostuneille Kainuun ammattiopistossa opiskeleville ja valmistuneille SEKÄ HENKILÖKUNNALLE mahdollisuuden kokeilla omaa yritysideaa ja kehittää yrittäjyystaitojaan.

Tässä osuuskunta-toimintaa miettivälle ohje, miten toimit! 

Osuuskunta Tervakanava on Kainuun ammattiopiston opiskelijoille tarkoitettu osuuskunta, jonka kautta voit tehdä laillisesti asiakastöitä opiskelujen aikana sekä kahden vuoden ajan valmistumisesta. Toiminta on arvonlisäverollista toimintaa.

Osuuskuntaa liittyminen edellyttää NY-vuoden läpikäymistä tai muulla tavoin yrittäjyyden perustietojen osaamista.

1. Tutustu Osuuskunta Tervakanavan sääntöihin, lue ne läpi, jotta ymmärrät mitä osuustoiminta tarkoittaa. www.tervakanava.fi
2. Maksa liittymis- ja osuusmaksu, yhteensä 50,00 €, josta liittymisosuudella katetaan liittymisestä aiheutuvia kuluja. Osuuspääoman saat erotessasi osuuskunnasta takaisin.
3. Sinä hoidat asiakkaat. Osuuskunta hoitaa puolestasi tilitoimiston kautta ALV-verotuksen sekä laskutuksen, sivukulut (työttömyysvakuutusmaksu, eläke jne), vakuutuksen sekä oikeuden koulun tilojen ja välineiden käyttöön. Tämän toiminnan kattamiseksi osuuskunta pidättää 20% asiakkaalta laskutettavasta summasta. 
4. Tee TJ:n kanssa työsopimus työstä kirjallisena, lomakepohja löytyy osuuskunnan sivuilta, ole yhteydessä vt. TJ Heli Mylly, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p.044 7974651.
5. Toimita toimitusjohtajalle (TJ) tai suoraan tilitoimistoon verokortti Riitta Kovalainen (Tervakanava), Tilipalvelu Jouni Korhonen Oy, Kuurnantie 7, 87200 Kajaani
6. Kirjoita osaamisestasi lyhyt teksti, mitä palvelua tai tuotetta tarjoat, nämä tulee esille OSK:n sivuille. Lähetä teksti ja kuva Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
7. Tee tarjous asiakkaalle, ja sopimus kirjallisena, sinulle on valmiit lomakkeet tehty tähän. Hinnoittele tuotteesi /palvelusi huomioiden seuraavaa:
- Osuuskunnan pidättämä maksu 20 % summasta pois (sis. tilitoimiston työt, vakuutuksen, eläke- ja ssosiaaliturvamaksut sekä koulun vuokran. Jos et laskuta, vaan teet itselle, koulun tilojen/laitteiden vuokra on 10,00 €/päivä).
- Arvonlisävero 24% summasta pois
- Osuuskuntalain muuttumisen takia raha työstä maksetaan palkkana, jolloin sivukulut (työeläke noin 18,9%, sosiaaliturvamaksu 2,12% ja työttömyysvakuutusmaksu 1% huom! Nämä sisältyy tuohon 20%:iin), pitää huomioida hinnassa. Jos olet alle 18 vuotta, ei työeläkemaksua mene.
- Ennakonpidätys oman verokortin mukaisesti.
9. Laskuta työ lähettämällä Tilitoimistoon Riitalle tietoa toimeksiannosta, summa, päivämäärä sekä tehty työ. Jos olet toimittanut verokortin ajoissa, maksut lähtevät kerran kuukaudessa maksuun. Jos asiakas ei ole maksanut maksua ajoissa, niin maksu siirtyy seuraavalle kuulle.
10. Verkostoidu, tee yhteistyötä, näy koulun ulkopuolelle, mainosta! Voit hakea myös aputoiminimen osuuskunnalle, jolla toimit.